Ako vybrať softvér na server management

Prihlasovanie sa na server manuálne je veľmi nepohodlné, a preto sa nástroje na server management a monitoring stali tak populárnymi. Väčšina problémov s týmto prístupom nastáva ak sa rozhodnete zväčšiť vašu infraštruktúru o ďalšie servery.

Nástroje na diaľkové ovládanie serveru vám zjednodušia život.

Avšak “server” môže byť abstraktný pojem, ktorý obsahuje mnoho služieb. Môžete mať:

Každý z týchto serverov potrebuje monitorovať inú metriku. Ak k tomuto pridáme cloud služby, tak monitorovanie a management sa stáva ešte zložitejším.

Monitoring servera

Prioritou by malo byť jednotné rozhranie, pomocou ktorého viete monitorovať všetky servery z jedného miesta. Na to je potrebný monitorovací nástroj, ktorý vám prezradí nielen stav softvéru, ale aj hardvéru.

Toto môže byť miesto na disku, CPU, pamäť, ale aj služby, ktoré momentálne bežia.

Nemôžete očakávať, že jeden človek bude sedieť pred monitorom a sledovať stav serveru celý deň. Potrebujete monitorovací program, ktorý kombinuje rutinný zber živých dát a hodnotenie stavu, pomocou ktorých vás môže upozorniť.

Automatizované upozornenie oslobodia človeka od celodenného pozorovania servera. Tieto upozornenia môžu chodiť na e-mail alebo dokonca SMS, záleží od aplikácie, ktorú si zvolíte.

Automatizácia monitoringu

Väčšina monitoringu a údržby môžete zautomatizovať. Záleží to však od veľkosti vašej spoločnosti, jej IT infraštruktúry a jej funkcie a dôležitosti.

Ak máte malý biznis a málo serverov tak jedna osoba stačí na ich plnohodnotnú správu.

Ak ste väčšou spoločnosťou každý zamestnanec bude mať špecializovanú rolu a celkový management vašich serverov vyžaduje rôzne administratívne nástroje.

Výber server management softvéru

Pri výbere server management softvéru by ste sa mali zamerať na tieto body.

1. Tolerancia viacerých dodávateľov

Nebude najmúdrejšie sa zaviazať s monitorovacím systémom, ktorý závisí od jedného výrobcu. Aj keď máte všetko vybavenie jednej značky vytvorte si flexibilitu pre budúcnosť.

2. Služby zodpovedajúce vaším potrebám

Vyberte si softvér, ktorý obsahuje tú metriku, ktorú potrebujete. Zamyslite sa pri nákupe balíčkov či naozaj potrebujete všetky služby, ktoré balíček ponúka.

3. Škálovateľnosť

Ak je vaša spoločnosť malá skúste nájsť redukovanú verziu systému pre veľké spoločnosti. Takto bude jednoduchšie v budúcnosti rozširovať infraštruktúru podľa vašich potrieb.

Potrebujete poradiť s výberom vhodného riešenia pre vašu domácu či firemnú sieť? Neváhajte nás kontaktovať a naši experti na správu serverov vám radi pomôžu nájsť to najoptimálnejšie riešenie.

Dopyt

Získajte prístup k IT expertom a výhodam technologického outsourcovania.
Dajte nám vedieť